Oleh Ritah Yahaya
3 September 2021, 13:23

Untuk mendapatkan maklumat terkini, ikuti kami melalui Telegram

Langgan Sekarang

Berdasarkan rangka tindakan 4IR Perindustrian ke-4 (4IR) dan MyDIGITAL, kerajaan berhasrat meningkatkan produktiviti di Malaysia sebanyak 30% di semua sektor pada tahun 2030, berbanding dengan pada tahun 2020 dengan menjadikan kecerdasan buatan sebagai penggerak kritikal.

Menurut McKinsey Global Institute, 50% masa kerja di Malaysia dihabiskan untuk aktiviti berulang yang sangat automatik. Kecerdasan buatan dapat mengautomasikan tugas rutin, meningkatkan kemampuan pekerja dan meluangkan masa untuk menumpukan perhatian pada pekerjaan yang lebih menarik dan bernilai tambah. Dengan peningkatan automasi, kecerdasan buatan berpotensi mewujudkan sebanyak enam juta pekerjaan baharu menjelang tahun 2030 di Malaysia. Masa depan pekerjaan ini akan mewujudkan keperluan baharu untuk kemahiran dan pembelajaran jangka panjang di hampir setiap bahagian tenaga kerja.

Kecerdasan buatan yang berjaya, disokong oleh ekosistem data terbuka yang sihat yang berdasarkan tujuan. Bagi tujuan ini, Microsoft Malaysia bekerjasama dengan kerajaan untuk mengembangkan Model AI Innovation Ecosystem (AI-IE), menerapkan pendekatan heliks sebanyak empat kali ganda bagi memupuk penyertaan dan kerjasama.

Ekonomi digital ialah hasil 4IR daripada penerimagunaan teknologi digital yang meluas. Menurut World Economic Forum, 4IR melibatkan penggabungan pelbagai teknologi yang menyatukan domain fizikal, digital dan biologi. 4IR turut membawa perubahan ketara dalam ekonomi, sama seperti revolusi perindustrian sebelum ini.

Perubahan yang berlaku pada masa ini adalah sangat pantas, yang tidak pernah berlaku dalam sejarah. Hal ini juga memberikan kesan kepada hampir semua industri di dunia dan mentransformasikan kaedah pengeluaran, pengurusan dan pentadbiran. Lonjakan penerimagunaan teknologi digital daripada 4IR dan pengintegrasian data akan mempercepat pertumbuhan ekonomi digital.

MyDIGITAL pula ialah satu inisiatif yang melambangkan aspirasi kerajaan mentransformasikan Malaysia menjadi negara berpendapatan tinggi yang berpacukan pendigitalan dan sebagai peneraju serantau dalam ekonomi digital. Rangka Tindak (blueprint) Ekonomi Digital Malaysia menggariskan usaha dan inisiatif dalam mencapai aspirasi MyDIGITAL.

Rangka tindak ini menetapkan trajektori sumbangan ekonomi digital kepada ekonomi Malaysia dan membina asas untuk memacu pendigitalan di seluruh negara, termasuklah merapatkan jurang digital.

 

(Sumber: Dipetik dan diolah daripada Malaysiakini dan pautan: https://www.malaysia.gov.my/)

 

 

 

 

 

Buletin JendelaDBP
Inginkan berita dan artikel utama setiap hari terus ke e-mel anda?

Kongsi